A tényt, hogy az allergia a modern életmód betegsége számos dolog alátámasztja:

 

  • Előfordulása az elmúlt 100 évben drasztikusan megnőtt – 1-2% helyett 20-40%
  • Városi közegben és fejlett országokban jóval gyakoribb, mint vidéki körülmények között vagy a fejlődő országokban.
  • Évmilliók óta jelen lévő természetes anyagokra kialakult túlzott immunválasz, pl.: halak, gyümölcsök, virágpor.
  • Természeti népekben mért IgE (allergiás folyamatok mérésére szolgáló immunglobulin) szint sokszorosa a modern kor emberéhez képest, mégsem alakul ki allergia.
  • +1 tény, hogy tudatos életmódváltással meg lehet gyógyulni akár évtizedek óta fennálló allergiákból.
    A Life Protocol gyógyulástörténetei alapján is ezt tapasztalom.
Az allergia az asztmával, szénanáthával és az ekcémával egyetemben az atópiás betegségek csoportjába tartozik, mely az immunrendszer túlzott reakciójával együtt járó folyamatot jelenti.

Pusztán környezeti hatásokkal, mint környezetszennyezés, antibiotikum használat, vagy túlzott higiénés körülmények, a kórfolyamat nem magyarázható.

 

Az immunválasz helyes irányát és mértékét legnagyobb arányban a bélflóra befolyásolja, ami az immunrendszer a külvilággal legnagyobb felületen érintkező része. Jelentősége nem alábecsülendő tekintve hogy több baktériumot tartalmaz, mint ahány emberi sejtből állunk.

 

Az allergiás reakciókban szerepet játszanak a Th1-Th2 fehérvérsejtek arányai. A parazitákkal és baktériumokkal való fertőzöttség támogatja a Th1 sejtek aktivitását, melyek kordában tartják a túlzott atópiás válaszért felelős Th2 aktivitást.

Az allergiás tünetek súlyosságában fontos szereplő a gyulladás, olyan mediátorokon keresztül, mint az IL-6, IL-1.

 

Preventív jelleggel elmondható, hogy minden ami támogatja a bélflórát az segít elkerülni az allergia kialakulását:

 

  • Anya életmódja: táplálkozás, dohányzás mellőzése
  • Természetes szülés – császármetszés helyett
  • Szoptatás hossza
  • Gyermekkori túlzott higiénia kerülése
  • Hal + zöldség fogyasztás

MEGOLDÁS

A megoldás túlmutat probiotikus készítmények koncentrált bevitelén:

  • Prebiotikus zöldségek változatos fogyasztása hosszú távon egyensúlyba hozza a baktérium törzseket, még ha ez ideiglenes emésztőrendszeri diszkomforttal is jár.
  • Béláteresztést okozó élelmi anyagok kerülése (gabonák, tejtermékek, hüvelyesek) enyhébb tüneteket eredményezhet a gyulladás csökkenésén keresztül.
  • Testtömeg kontroll. Alacsonyabb testtömeg-index (BMI) egyértelmű kapcsolatot mutat az enyhébb lefolyású allergiával.
  • Th2-es aktivitást stimuláló kiegészítők kerülése pl.: koffein, pycnogenol, genistin
  •  Immunmodulációért felelős D-vitamin szint normalizálása.
  • Gyulladáscsökkentésben szerepet játszó mikrotápanyagok tudatos bevitele: C- E vitamin, cink, magnézium.

A lista közel sem teljes. Az allergia megoldása hosszú és tudatos életmódmegoldások végkövetkezménye, de közel sem lehetetlen.

Személyre szabott tanácsadásért kérd az ingyenes konzultációt!