Az autoimmunitás specifikus szövetek ellen irányuló immunrendszeri válasz, mely szövetkárosodást és/vagy funkcióvesztést okoz. A tényt hogy nem genetikailag elrendelt betegségről van szó, bizonyítja a modern korral növekvő esetszám, a nyugati népességben növekvő prevalencia, és a változatos lefutású patogenezis.

Orvosi kezelése az immunrendszer szteroidokkal való gátlásán keresztül történik. Súlyos tünetek kordában tartásához ez egy feltétlen szükséges megoldás és orvosi felelősség. A fiziológiás állapotjavuláshoz ugyanakkor nem járul hozzá, mert a kórfolyamat okai helyett, a kialakult tünetegyüttes megoldását célozza.


Az autoimmunitásban szereplő legfontosabb elemek epigenetikai eredetűek, tehát környezettel és életmóddal összefüggőek. Ilyenek például:

 

  • Béláteresztés
  • Bélflóra egyensúlytalansága
  • Krónikus fertőzések
  • Toxikus anyagok, nehézfémek
  • Tápanyaghiány
  • Idegen fehérjék
  • Oxidatív stressz
  • Distressz
A kórkép táplálkozási megközelítésében mindig szerepet kapnak egyes fehérjék/fehérjerészek melyeket a szervezet idegenként azonosít. Mikor a bél áteresztővé válik, ezen fehérjék bekerülnek a véráramba és immunológiai választ váltanak ki.

Molekuláris mimikrinek hívják a jelenséget, mikor a szervezet összetéveszti a saját sejtjeit a vele hasonlatos idegen fehérjerészekkel. Az immunrendszer rosszul interpretált támadása a szervezet saját szövetei ellen az autoimmunitás. Ha ez a fehérjerész egy könnymirigy sejtrészre hasonlít, úgy Sjögren szindrómáról beszélünk, ha az idegsejtek mielinhüvelyéhez, úgy Sclerosis Multiplexről, ha ízületi szövetek részeihez, úgy Reumatiod arthritisről,
ha pajzsmirigy szövetekhez, úgy Hashimoto thyreoiditisről,
és így tovább…

A legismertebb ilyen idegen fehérje a glutén, mely egyszerre felelős autoimmun tünetekért, és képes beékelődni a bélhámsejtek közé, ezzel béláteresztést előidézve a többi hasonló fehérjének. A legtöbb ilyen idegen fehérje gabonákban és hüvelyesekben van jelen.

A többi tényező sem kevésbé fontos, mert különböző hatásmechanizmusokon keresztül okozzák a betegséget vagy súlyosbítják lefolyását. Míg a nehézfémek egyes enzimek funkcióját képesek gátolni, addig a stressz idegrendszeri tiltó folyamaton keresztül akadályozza a regenerációt. A patogének és a bélflóra egyensúlytalansága béláteresztést okoz, vitaminok és ásványi anyagok hiányában pedig (többek között) az immun moduláció károsul.

A megoldásnak minden esetben körültekintőnek és komplexnek kell lennie, figyelembe véve az összes környezettel és életmóddal kapcsolatos tényezőt.

Személyre szabott tanácsadásért kérd az ingyenes konzultációt!

 

 

G-XE2FH7CBDC