PCOS – ÚJ MEGKÖZELÍTÉS
A PCOS patogenezisében szerepet játszik az: inzulinrezisztencia (IR)fokozott androgén aktivitás – férfias szőrösödés, akné, elhízás, kopaszodásmenstruációs ciklus felborulása – elmaradt ovuláció, amenorrheaciszták jelenléte a petefészekben Ajánlott cikk: PCOS -...
PCOS – Miértek & Megoldások
A policisztás ovárium szindróma a modernkori életmódbetegségek tárházát gazdagítja. Bizonyítja ezt többek között, hogy a betegséget először 1930-ban írták le, majd a század közepétől kezdett gyakoribbá válni, mára pedig a nők negyedét érinti a probléma. ...
Autoimmunitás & Életmód
Az autoimmunitás specifikus szövetek ellen irányuló immunrendszeri válasz, mely szövetkárosodást és/vagy funkcióvesztést okoz. A tényt hogy nem genetikailag elrendelt betegségről van szó, bizonyítja a modern korral növekvő esetszám, a nyugati népességben...
Milyen összefüggés van az elhízás és a meddőség között?
A külvilág eltartó képességéről a zsírban szintetizálódó leptin tájékoztatja a szervezetet. Ennek a hormonnak az alacsony szintje előjelzője a meddőségnek, lévén kapcsolatban áll a gonadikus funkciókkal. Mondhatjuk, hogy a környezet tápanyag ellátottság és a sikeres...
Tévhitek a táplálkozásban 4. “A teljes kiőrlésű kenyér egészséges.”
Mit NEM tudnak a teljes kiőrlésű gabonák? A teljes kiőrlésű gabonából (TKG) készült termékeket rosttartalmuk miatt szokás ajánlani. Az alap koncepció, hogy a rostok jelenléte végett alacsonyabb a glikémiás indexe (GI), ami a szervezetre gyakorolt cukorterhelés...
Tévhitek a táplálkozásban 3. “Ne sózz!”
Az emberi szervezet magas sóigényének kialakulása millió éves őstörténetre tekint vissza. A tengerek mellett eltöltött fejlődéstörténeti korszakok alatt alkalmazkodtunk az állandó só kínálathoz. Ezt bizonyítja az emberi vizelet, könny és izzadság magas só...
Tévhitek a táplálkozásban 2. “A vörös hús magas koleszterinszintet okoz.”
A húsevéssel kapcsolatos aggályok változatosan szoktak megjelenni a médiában. Olykor rákot, néha szívbetegséget, és van úgy hogy éppen köszvényt okoz, mikor mit állapítanak meg szegény „brit tudósok”. EGY MÍTOSZ SZÜLETÉSE A hús- és zsírevés ősi múltra tekint...
5+1 nyári életmód tipp
A négy évszak változatossága egyedi megközelítést igényel táplálkozásunk és életmódunk optimalizálásához. A nyár pedig sok szempontból speciális eset. 1. NAPUNK ÉS CSILLAGUNK A napsugarak beesési szöge ebben az időszakban a legmagasabb az Egyenlítőtől...
Győzd le az allergiát életmóddal!
A tényt, hogy az allergia a modern életmód betegsége számos dolog alátámasztja: Előfordulása az elmúlt 100 évben drasztikusan megnőtt – 1-2% helyett 20-40% Városi közegben és fejlett országokban jóval gyakoribb, mint vidéki körülmények között vagy a fejlődő...
Tévhitek a táplálkozásban 1. “A reggeli a nap legfontosabb része!”
A félreértés messzire nyúlik vissza a történelemben, de közel sem annyira mint ahol táplálkozási igényeink alapjai kialakultak. Ádám és Éva könnyen voltak a Paradicsomban, viszont az evolúciós őseinknek némileg küzdelmesebb volt táplálékhoz jutni. A táplálék...